ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ: Η ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΟ ΒΑΖΟ
Η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, ακόμα και για Απρίλη μήνα. Έχω τελειώσει με τις αγγαρείες της ημέρας και πηγαίνω προς το αγαπημένο μου μανάβικο. Οι πάγκοι αναστενάζουν από φρέσκιες πρασινάδες και μια γειτόνισσά μου ψωνίζει για να μαγειρέψει σουπιές με χόρτα. Δεν τα λιμπίζομαι μιας και μόλις προχθές πήγα στο κτηματάκι και μάζεψα σέσκουλα και παζί για να κάνω το ίδιο φαγητό.
Η μυρωδιά από τις φράουλες εισχωρεί στα ρουθούνια μου και αναμιγνύεται με τα αρώματα από τις πασχαλιές που έχουν γεμίσει με τα μωβ λουλουδάκια. Έτσι μυρίζει το Πάσχα που έρχεται σε μερικές εβδομάδες. Κι έτσι μυρίζει η άνοιξη.
Είναι η ώρα για την πρώτη μαρμελάδα της χρονιάς. Βάζω αμέσως δυο κεσεδάκια στο καλάθι μου και ξέρω πως το αυριανό πρωί θα με βρει πάνω από ένα υπέροχο κατακκόκινο μίγμα που κοχλάζει, διώχνωντας την περιττή υγρασία ώσπου να δέσει. Και οι μέρες μετά, θα είναι λίγο πιο όμορφες όταν ο πρωινός μου καφές συνοδεύεται από μία φέτα ψωμί με βούτυρο αληθινό και γλυκιά, φρουτένια μαρμελάδα φράουλα.
Για περισσότερα, μπορείτε αν θέλετε να με ακολουθήσετε σε Facebook και Instagram όπου μοιράζομαι όσα τρώμε στο μικρό μας κτηματάκι, αλλά και ό,τι άλλο όμορφο συναντώ. Να είσαστε καλά και να χαιρόσαστε τα μαγειρέματά σας.
Chase the slow,
Υλικά
1 κιλό φράουλες
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλική (μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης έως και στα 500 γρ. ανάλογα με το πόσο γλυκια θέλουμε την μαρμελάδα)
χυμό μισού λεμονιού
Εκτέλεση
Πλένουμε τις φράουλες και καθαρίζουμε τα κοτσάνια τους. Τις βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα που θα φτιάξουμε την μαρμελάδα και τις σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια, πιέζοντας με τα χέρια. Ρίχνουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για δώδεκα ώρες, ή όλο το βράδυ, ώστε τα φρούτα να βγάλουν τους χυμούς τους.
Μόλις παρέλθει το χρονικό διάστημα, βάζουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς το καπάκι, για να πάρει μια πρώτη βράση. Η μαρμελάδα θα βγάλει αρκετούς αφρούς, τους οποίους αφαιρούμε, ενώ ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, ώστε να μην κολλήσουν οι φράουλες στον πάτο της κατσαρόλας.
Συνεχίζουμε τον βρασμό, έως ότου η «δέσει» η μαρμελάδα. Αυτό μπορεί να πάρει από 30’ έως μία ώρα και εξαρτάται κυρίως από την υγρασία που έχει το μίγμα. Τεστάρουμε, βάζοντας μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας σε ένα πιάτο και περνώντας την άκρη του κουταλιού από την μέση, τραβώντας μια γραμμή. Αν σχηματίζεται ένα αυλάκι και το μίγμα δεν είναι πολύ υδαρές, τότε η μαρμελάδα φράουλα είναι έτοιμη. Χρειάζεται να λάβουμε υπόψη, ότι καθώς κρυώνει θα πήξει κι άλλο, επομένως σε αυτήν τη φάση δεν αναζητούμε ένα σφιχτό μίγμα, αλλά περισσότερο ένα παχύρευστο υγρό.
Μόλις η πυκνότητα μας ικανοποιεί, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, βράζουμε για ένα λεπτό ακόμα και κλείνουμε την εστία. Αυτή η ποσότητα από φράουλες, δεν δίνει περισσότερα από 1 έως 2 βάζα (αναλόγως με το μέγεθός τους) και για τον λόγο αυτό εγώ απλώς τα διατηρώ στο ψυγείο, από όπου και τα καταναλώνουμε μέσα στις εβδομάδες που ακολουθούν. Αν όμως φτιάξω μεγαλύτερη ποσότητα, τότε βαζω την μαρμελάδα μου σε αποστειρωμένα βάζα.
Πώς αποστειρώνω τα βάζα
Η αποστείρωση θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε την μαρμελάδα για μήνες στο ράφι μας. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, χωρίς αέρα, που θα αποτρέψει τον σχηματισμό μούχλας. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό, όποιον από τους τρόπους αποστείρωσης κι αν ακολουθήσουμε, να μην ακουμπήσουμε με γυμνά χέρια το εσωτερικό των βάζων.
Η απλούστερη μέθοδος είναι να πάρουμε απευθείας τα καθαρά βάζα, ζεστά από το πλυντήριο πιάτων και να τα γεμίσουμε με την ζεστή μαρμελάδα μας, ως επάνω. Στην συνέχεια κλείνουμε σφιχτά με το καπάκι και τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα ώσπου να κρυώσουν.
Αν δεν έχουμε πλυντήριο πιάτων, μπορούμε να βάλουμε για 15’ τα πλυμένα και στεγνωμένα μας βάζα, στον φούρνο της κουζίνας, τον οποίο έχουμε ανάψει στους 100oC. Στην συνέχεια, για να μην καούμε, τα πιάνουμε με μια πετσέτα και τα γεμίζουμε με την ζεστή μαρμελάδα ως επάνω. Κλείνουμε σφιχτά, και ομοίως τα αναποδογυρίζουμε ώσπου να κρυώσουν.
Τέλος, μπορούμε να βράσουμε τα βάζα για 10’ σε σιγανή φωτιά, προσέχοντας ώστε να καλύπτονται από το νερό. Έπειτα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και ακολουθούμε την πιο πάνω διαδικασία, γεμίζοντας, κλείνοντας και αναποδογυρίζοντας.