ΣΚΕΠΑΣΤΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ

ΣΚΕΠΑΣΤΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ

Δε νομίζω ότι υπάρχει πιο παρεξηγημένο φρούτο από το πεναντόστιμο και θρεπτικό μήλο. Στην συλλογική συνείδηση, είναι ταυτισμένο με εξαντλητικές δίαιτες και βαρετά βραδινά γεύματα που το παντρεύουν με γιαουρτάκια χαμηλών λιπαρών. Σε επίπεδο συμβολισμών τώρα, φέρει πάνω του το βάρος του προπατορικού αμαρτήματος, αν και για να είμαι ειλικρινής, νομιζω πως στο άκουσμα της λέξης «apple» οι περισσότεροι άνθρωποι των νεότερων γεννεών, περισσότερο φέρνουν στο νου τους ταμπλέτες και smart phones, παρά την Εύα και τον παμπόνηρο όφι.

Τα πράγματα αλλάζουν όταν το μήλο χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική. Το ψημένο αυτό φρούτο, υπόσχεται από μόνο του μια φυσική γλυκάδα και μια πολύ δελεαστική μαλακή υφή. Η μηλόπιτα είναι ένα γλύκισμα που θα το βρεί κανείς σε δεκάδες παραλλαγές, ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα, τα πρωτεία δικαιωματικά ανήκουν στην «κεκάτη» αναποδογυριστή μηλόπιτα των μαμάδων μας. Κάθε φθινόπωρο, ήταν βέβαιο πως μια από τις ημέρες που γυρνούσαμε με την αδερφή μου από το σχολείο, θα βρίσκαμε μέσα στην στρογγυλή κρυστάλλινη πιατέλα μια όμορφη μηλόπιτα, με τις ροδέλες των μήλων και τα καρυδάκια, όμορφα τοποθετημένα πάνω της. Μια ζεστή παρηγοριά για τα μαθήματα που αμείλικτα μας απασχολούσαν με αποστηθίσεις και βαρετές ασκήσεις, αλλά και για τα πρωτοβρόχια, την ομορφιά των οποίων δεν ήμασταν τότε σε θέση να αντιληφθούμε.

Εξαιρετική όμως, είναι και η σκεπαστή μηλόπιτα, με τα πλούσια κομμάτια μήλου και την βουτυράτη ζύμη. Οι αμερικάνοι αγαπούν πολύ αυτό το είδος και το κάνουν συνήθως με ξυνόμηλα. Το δοκίμασα και έχω καταλήξει ότι μάλλον προτιμώ τα κόκκινα μηλαράκια. Εσείς που ξέρετε το επίπεδο γλύκας που προτιμάτε, επιλέξτε εκείνα της δικής σας προτίμησης.

Στο κτηματάκι μας, τρώμε κατά κύριο λόγο εποχικά, λέμε ναι στα νόστιμα πράγματα, συναντιόμαστε, δουλεύουμε, κουραζόμαστε, ζούμε τις χαρές και τις λύπες μας. Για περισσότερα, μπορείτε αν θέλετε να με ακολουθήσετε σε Facebook και Instagram όπου μοιράζομαι στιγμές από την ζωή μας εκεί, αλλά και ό,τι άλλο όμορφο συναντώ. Να είσαστε καλά και να χαιρόσαστε τα μαγειρέματά σας.

Chase the slow,

Υλικά

Για τη ζύμη

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

½ κ.γ. αλάτι

170 γρ. βούτυρο παγωμένο, από την συντήρηση του ψυγείου

60 γρ. φυτίνη παγωμένη, από την συντήρηση του ψυγείου

5 κ.σ. περίπου νερό πολύ κρύο

Για τη γέμιση

5 μεγάλα κόκκινα μήλα

150 γρ. ζάχαρη

χυμός μισού λεμονιού

1 κ.γ. κανέλα

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

ξύσμα ενός λεμονιού

ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Επιπλέον υλικά

1 αυγό

1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη

βούτυρο για επάλειψη της ταρτιέρας

Εκτέλεση

Ξεκινάμε φτιάχνοντας την ζύμη. Σε ένα βαθύ μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Κόβουμε το κρύο βούτυρο και την κρύα μαργαρίνη σε κύβους και τα προσθέτουμε στο μιγμα των στερεών υλικών. Με τα δάχτυλα, δουλεύουμε θρυματίζοντας το βούτυρο μέσα στα αλεύρι, έτσι ώστε να σχηματιστούν μεγάλα τρίματα. Θα πάρει περίπου 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το παγωμένο νερό, κουταλιά κουταλιά, και ζυμώνουμε ώσπου να σχηματιστεί μια ενιαία ζύμη. Δεν συνεχίζουμε το ζύμωμα, για να μην ζεσταθούν πολύ το βούτυρο και η μαργαρίνη. Σχηματίζουμε σε μία μπάλα, τυλίγουμε σε μία μεμβράνη και κρατάμε στο ψυγείο.

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μεγάλους κύβους. Προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού και του πορτοκαλιού και στύβουμε περίπου μισό λεμόνι. Ρίχνουμε την ζάχαρη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μίγμα μας σε ένα τηγάνι και σωτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν, να πιουν τα υγρά και να καραμελώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο δέκα λεπτά πριν την χρησιμοποιήσουμε. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα μας και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC, στις αντιστάσεις. Κόβουμε την ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Με τον χοντρό πλάστη, ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι σε ένα χοντρό φύλλο και με απαλές κινήσεις, στρώνουμε στην ταρτιέρα. Αδειάζουμε μέσα την γέμιση. Ομοίως, ανοίγουμε ένα δεύτερο χοντρό φύλλο και καλύπτουμε την μηλόπιτα. Με ένα μαχαίρι, κόβουμε από την περίμετρο του σκεύους μας, την ζύμη που περισσεύει. Με ένα πιρούνι ή με τα δάχτυλά μας, πιέζουμε στην περίμετρο, ώστε τα δύο φύλλα να ενωθούν και να κλείσουν καλά.

Στο κέντρο την μηλόπιτας, χαράζουμε τέσσερα ανοίγματα, ώστε κατά το ψήσιμο, ο αέρας να μπορεί να βγει. Αλείφουμε με ένα χτυπημένο αυγό που έχουμε αραιώσει με μια κουταλιά νερό ή γάλα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με μια κουταλιά κρυσταλλικής ζάχαρης. Τοποθετούμε την ταρτιέρα μας μέσα σε ένα ταψί, γιατί είναι πιθανό κατά το ψήσιμο να βγούνε ζουμάκια από την γέμιση. Αυτά, θα καραμελώσουν και θα προσθέσουν στην γεύση, αλλά δεν θέλουμε όσα ξεχειλίσουν να λερώσουν τον φούρνο.

Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, στους 180oC, στις αντιστάσεις. Τρώγεται είτε ζεστή, είτε σε θερμοκρασία δωματίου. Ταιριάζει πολύ με παγωτό βανίλια ή καραμέλα.