ΣΤΗΝ ΚΛΩΣΣΟΜΗΧΑΝΗ, ΤΟ ΑΥΓΟ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΤΑ
Τα μεσάνυχτα είχαν περάσει προ πολλού εκείνη την ανοιξιάτικη νύχτα, μερικά χρόνια πριν. Δεν είναι σπάνιο, στο κτηματάκι, να διακόπτεται ο ύπνος μας από θορύβους, κυρίως από σκυλιά που γαυγίζουν ή από την βροχή που πέφτει στην σκεπή της μικρής μας αγροικίας. Το τιτίβισμα από μικρά πουλάκια, όμως, όχι, δεν είναι κάτι συνηθισμένο στις τρεις τα ξημερώματα.
Κι όμως, τα βαριά μας βλέφαρα άρχισαν σιγά σιγά να ανοίγουν και να δημιουργούν τους απαραίτητους συνειρμούς. Περίπου είκοσι μέρες πριν είχαμε βάλει αυγά, για πρώτη φορά, στην καινούργια μας κλωσσομηχανή και προφανώς, το εγχείρημα είχε αποφέρει κάποια αποτελέσματα. Έμοιαζε απίστευτο αλλά ήταν αληθινό: Μόλις είχε έρθει στην ζωή το πρώτο μας κοτοπουλάκι!
Βασική λειτουργία κλωσσομηχανής
Θα παρομοίαζα την πρώτη φορά που είδαμε κλωσσομηχανή με την πρώτη φορά που κλήθηκε να χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο η ογδοντάχρονη γιαγιά σου. Ήταν κάτι εντελώς άγνωστο σε εμάς, ένα παράξενο μηχάνημα που μέχρι πρότινος αγνοούσαμε την ύπαρξή του κι εννοείται δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα για το πώς μπαίνει σε χρήση. Η λογική πίσω από την λειτουργία της κλωσσομηχανής, είναι παρόλα αυτά πολύ απλή. Στην ουσία, το προστατευμένο περιβάλλον της, μιμείται την φυσική διαδικασία της εκκόλαψης, μέσα από συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και αργών περιστροφών. Στο κτηματάκι, έχουμε δύο κλωσσομηχανές Brinsea Octagon 20, με εικοσι τέσσερις θέσεις για αυγά μεσαίου μεγέθους στην καθεμιά.
Το αν θα θέσουμε σε λειτουργία την μία ή και τις δύο, εξαρτάται από τον αριθμό των αυγών που θα έχουμε κάθε φορά στην διάθεσή μας. Χρειαζόμαστε, προφανώς, αυγά από κοτέτσι με κόκκορα κι όσο γίνεται πιο φρέσκα, τριών ή τεσσάρων ημερών. Τα αυγά είναι είτε δικά μας, είτε μας τα προμηθεύει ένας συνάδελφος της μητέρας μου. Υπάρχουν επίσης, φάρμες που πουλάνε αυγά για κλωσσομηχανή, και μάλιστα κάνουν αποστολές. Στο παρελθόν, είχαμε πάρει αυγά από την φάρμα “Πανορμίτης”, στην Ανάβυσσο.
Πώς γίνεται η προετοιμασία των αυγών
Τα δύο απαραίτητα βήματα που ακολουθούμε πριν βάλουμε τα αυγά στην κλωσσομηχανή είναι, αφενός να τα διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου και ποτέ στο ψυγείο, αφετέρου να τα τοποθετήσουμε για ένα εικοσιτετράωρο σε αυγοθήκη, με την μύτη τους προς τα κάτω. Αυτό, βοηθά να μαζευτεί ο αέρας που φυσιολογικά βρίσκεται μέσα στο αυγό, στο πάνω μέρος και να μην κατανέμεται ανομοιόμορφα μέσα σε αυτό.
Τι δεν κάνουμε όμως ποτέ; Δεν καθαρίζουμε τα αυγά πλένοντάς τα με νερό. Κάτι τέτοιο, θα απομακρύνει στοιβάδες από το τσόφλι που προστατεύουν το αυγό και θα το καταστρέψει. Αν τα αυγά μας χρειάζονται καθάρισμα, τα τρίβουμε απαλά με ένα σκληρό πανί. Αυτό το κάνουμε καθαρά και μόνο για λόγους υγιεινής και όχι επειδή τυχόν ακαθαρσίες θα επηρρεάσουν την επώαση. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως στην φύση η κλώσσα δεν ασχολείται με το να καθαρίσει τα αυγά πάνω στα οποία στρογγυλοκάθεται.
Όταν οι κλωσσομηχανή πάρει μπροστά
Μέσα στην κλωσσομηχανή, τοποθετούμε τα αυγά και πάλι με την μύτη τους προς τα κάτω. Βάζουμε νεράκι στην ειδική εσοχή και την θέτουμε σε λειτουργία. Υπάρχουν πολλές συμβουλές για τα ιδανικά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας και η αλήθεια είναι πως στο κτηματάκι ακόμη μαθαίνουμε. Ο γενικός κανόνας είναι πως μια σωστή θερμοκρασία είναι στους 37,6οC. Για την υγρασία είναι δύσκολο να δώσουμε απόλυτο νούμερο, αλλά σε κάθε περίπτωση τις πρώτες ημέρες ξεκινάμε με ένα ποσοστό της τάξεως του 55%, ενώ από την 18η μέρα της επώασης, τότε που πλησιάζει η ώρα που το κοτοπουλάκι θα βγει από το αυγό, αυξάνουμε το ποσοστο αυτό μεταξύ 75-85%, προσθέτοντας νερό. Η υψηλή υγρασία, θα μαλακώσει το τσόφλι, κι έτσι το πουλάκι θα μπορέσει να το σπάσει.
Προσοχή, όμως! Αν δούμε ένα κοτοπουλάκι να σπάει το αυγό, είναι λάθος να προσπαθήσουμε να το βοηθήσουμε απομακρύνοντας εμείς τα τσόφλια. Υπάρχει ο κίνδυνος να το τραυματίσουμε θανάσιμα, γι’ αυτό και επιβάλλεται, να το αφήσουμε στην ησυχία του, έως ότου βγει μόνο του.
Η επώαση διαρκεί είκοσι μία ημέρες, αν και πάντα δίνουμε ένα επιπλέον διήμερο στα αυγά μας. Σε αυτό το διάστημα των τριών περίπου εβδομάδων, δεν ανοίγουμε την κλωσσομηχανή παρά μόνο για να προσθέτουμε νερό, κι αυτό για να μην χάνεται η ζεστασιά.
Μόλις βγαίνει ένα κοτοπουλάκι από το αυγό του, είναι λαλίσταστο και ζωηρότατο, αλλά δεν είναι ακόμα η ώρα να αφήσει το μηχάνημα. Θα μείνει εκεί για ένα επιπλέον εικοσιτετράωρο, προκειμένου να δυναμώσει, να στεγνώσει και να προσαρμοστεί. Στην συνέχεια, θα το μεταφέρουμε μαζί με τα αδερφάκια του, σε ένα στρώμα άχυρου, κάτω από θερμαντική λάμπα. Εκεί, έχουμε ταϊστρα με ενισχυμένη τροφή για νεογνά και νεράκι. Αλλάζουμε το άχυρο τακτικά και φροντίζουμε για ανανέωση της τροφής και του νερού.
Πώς φροντίζουμε τα νεαρά κοτοπουλάκια
Είτε από κλώσσα, είτε απο κλωσσομηχανή, τα κοτοπουλάκια χρειάζονται φροντίδα, ειδικότερα στην αρχή. Κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους, τα εμβολιάζουμε για την ψευδοπανώλη και την βρογχίτιδα. Ο εμβολιασμός γίνεται ρίχνοντας από μία σταγόνα φάρμακου σε κάθε μάτι, αφού πιάσουμε τα κοτοπουλάκια ένα ένα, με γάντι.
Μετά από περίπου έναν μήνα, είναι ώρα να βγάλουμε τα πουλιά από την λάμπα. Καταλαβαίνουμε πως έχουν μεγαλώσει ικανοποιητικά, επειδή έχουν ρίξει το πρώτο χνουδωτό τους πούπουλο κι έχουν αρχίσει να βγάζουν μεγαλύτερα φτερά και να θυμίζουν περισσότερο μικρές κοτούλες. Συνήθως, τώρα είναι που μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα κοκκοράκια, αφού βγάζουν μεγαλύτερο λειρί και έχουν πιο ψηλά πόδια. Είναι, βέβαια, ακόμα νωρίς για να τα βάλουμε στο ίδιο κοτέτσι με τον υπόλοιπο πληθυσμό των πτηνών μας. Έτσι, τα μεταφέρουμε σε περιφραγμένο χώρο, που όμως βρίσκεται στο εξωτερικό περιβάλλον, και θα τα αφήσουμε εκεί μέχρι να γίνουν πέντε μηνών. Τότε είναι και η πρώτη τους επαφή με τα σκουλήκια του χώματος κι έτσι απαιτείται ένα ακόμα εμβόλιο, που μπαίνει στο νεράκι τους, ώστε να γίνει η αναγκαία αποπαρασίτωση. Προκειμένου να χορηγηθεί σωστά το φάρμακο αυτό, είναι σκόπιμο τα κοτοπουλάκια να έχουν προηγουμένως διψάσει, ώστε να πιουν ικανή ποσότητα νερού, και για τον λόγο αυτό απομακρύνουμε την ποτίστρα τους περίπου μια ώρα νωρίτερα (προσοχή: αν είναι καλοκαίρι, όχι για περισσότερο).
Όπως προανέφερα, θα πάρει μερικούς μήνες μέχρι τα νέα μας κοτοπουλάκια να πάνε στο οριστικό τους σπίτι, το μεγάλο κοτέτσι. Σε αυτό το διάστημα, προσαρμόζουμε την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής, σε συνεννόηση με το κατάστημα από όπου προμηθευόμαστε τα απαραίτητα. Καλό είναι να ξέρετε πως τα κοτοπουλάκια τρώνε πολύ και ειδικά το πρώτο διάστημα τα παίρνει ο ύπνος πολλές φορές πάνω από την ταϊστρα.
Μέσα από πολλές δοκιμές, επιτυχίες και αποτυχίες, βρίσκουμε σιγά σιγά τι δουλεύει καλύτερα, ώστε να έχουμε ένα ωραίο και υγιές κοτέτσι. Η άνοιξη πάντως, είναι παραδοσιακά, η εποχή που ο κοτο-πληθυσμός μας αυξάνεται και πληθύνεται. Για περισσότερα, μπορείτε αν θέλετε να με ακολουθήσετε σε Facebook και Instagram όπου μοιράζομαι πράγματα που συμβαίνουν στο μικρό μας κτηματάκι, συνταγές από φαγητά που μας αρέσουν αλλά και ό,τι άλλο όμορφο συναντώ.
Chase the slow,
*Στο άρθρο περιγράφω τα βήματα που ακολουθούμε εμείς όταν χρησιμοποιούμε την κλωσσομηχανή κι είναι η μέθοδος που έχει προκύψει από την δική μας εμπειρία. Το κείμενο δεν έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.
* Το άρθρο δεν είναι sponsored.