ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΜΗΛΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΜΗΛΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Αν ανατρέξεις στα παιδικά σου χρόνια, θα θυμηθείς, ίσως, έναν υπαίθριο πωλητή σε κάποιο παζάρι να πουλάει τα κλασικά γλειφιτζούρια κοκοράκια και κάπου δίπλα να έχει μήλα τυλιγμένα σε μια στρώση κόκκινης σκληρής καραμέλας. Δεν ξέρω να πω με σιγουριά τι απέγιναν αυτές οι δύο ρετρό λιχουδιές, αλλά υποψιάζομαι έντονα ότι στο πέρασμα των ετών αντικαταστάθηκαν από μαρσμέλοους και φανταχτερά καραμελοειδή, που τραβάνε περισσότερο το μάτι.

Έμελλε να γνωρίσω την καινούργια (τουλάχιστον για εμένα) εκδοχή των καραμελωμένων μήλων σε ένα ένα ταξίδι που έκανα στις ΗΠΑ για να δω την φίλη και μετέπειτα κουμπάρα μου, την Αγγελική. Ήταν Νοέμβριος, στην καρδιά του φθινοπώρου και μέσα σε όλον αυτόν τον καινούργιο κόσμο που ανακάλυπτα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στις βιτρίνες των ολοστόλιστων malls και των θεματικών πάρκων, υπήρχαν και τα ολόκληρα καραμελωμένα μήλα, βουτηγμένα σε κάθε λογής επικάλυψη, τροφαντά και λαχταριστά, ανταγωνιζόμενα στα ίσια τα παραδιπλανά τους καπκέικς και ντόνατς.

Το να φτιάξω αυτά τα μήλα, αποδείχθηκε πιο περίπλοκο από ό,τι περίμενα. Η σημαντικότερη δυσκολία έγγειται στο γεγονός ότι η καραμέλα γάλακτος που καλύπτει το φρούτο, μπορεί να κάνει μεγάλες φουσκάλες και να χαλάσει το αποτέλεσμα, οπτικά. Ψάχνοντας όμως, βρήκα έναν πολύ βατό τρόπο, χρησιμοποιώντας καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα, το οποίο υπάρχει πια έτοιμο στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η συνταγή εξακολουθεί να έχει κάποια σημεία που απαιτούν προσοχή (όπως το να είναι εντελώς στεγνά τα μήλα) και είναι σημαντικό να ακολουθήσετε όλα τα βήματα, αλλά δεν έχει ουσιαστική δυσκολία.

Μπορείτε να επιλέξετε μήλα της αρεσκείας σας. Τα ξινόμηλα κάνουν υπέροχη αντίθεση με το καραμελωμένο ζαχαρούχο και την λευκή σοκολάτα, ενώ τα κόκκινα μήλα είναι ο κλασικός αγαπημένος πειρασμός. Μην αντισταθείτε. Είναι τόσο ωραία, όσο φαίνονται. Και επειδή αγαπώ πολύ τα μήλα στα γλυκά (δες για παράδειγμα αυτήν τη σκεπαστή βουτυράτη μηλόπιτα), αυτή η συνταγή έχει μπει στα κιτάπια μου και βγαίνει περίπου την εποχή που αρχίζουν να βγαίνουν και τα φαντασματάκια του Χάλογουιν, τότε που αρχίζουν οι δροσερές βραδιές του φθινοπώρου με τους μαραθώνιους Νέτφλιξ και βέβαια όταν αρχίζουν τα χουχουλιάρικα απογευματινά τσάι, ενώ έξω βρέχει.

Για περισσότερα, μπορείτε αν θέλετε να με ακολουθήσετε σε Facebook και Instagram όπου μοιράζομαι στιγμές από την ζωή στο μικρό μας κτήμα, αλλά και ό,τι άλλο όμορφο συναντώ. Να είσαστε καλά και να χαιρόσαστε τα μαγειρέματά σας.

Chase the slow,

Υλικά

1 κουτί καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα (dulce de leche)

50 ml κρέμα γάλακτος πλήρης

3 ξινόμηλα

3 κόκκινα μήλα

τρούφα

κουβερτούρα σκούρης σοκολάτας

κουβερτούρα λευκής σοκολάτας

6 στικς

Εκτέλεση

Προετοιμάζουμε τα μήλα. Επειδή θα χρειαστεί να σταθούν όρθια, επιλέγουμε μήλα τα οποία έχουν αυτό το περιθώριο στη βάση τους και είναι σχετικά συμμετρικά. Περιστρέφουμε το κοτσάνι, ώσπου να κοπεί. Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε σχολαστικά, ώστε τα μήλα να μην κρατάνε υγρασία στο πάνω ή κάτω μέρος τους. Αφήνουμε σε πλάγια θέση, ώστε να στεγνώσουν εντελώς.

Επιλέγουμε στικς της αρεσκείας μας και τα καρφώνουμε στο πάνω μέρος των φρούτων.

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Παρατηρούμε ότι το μίγμα σταδιακά ρευστοποιείται ολοένα και περισσότερο, ενώ ανακατεύουμε ώστε η κρέμα γάλακτος να ενσωματωθεί. Επιθυμούμε ένα παχύρευστο αποτέλεσμα, που όμως ρέει αβίαστα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βουτάμε κάθε μήλο στο μίγμα του καραμελωμένου ζαχαρούχου, μέχρι τα τρία τέταρτα περίπου της επιφάνειάς του. Βοηθάει πολύ το να το περιστρέφουμε, κρατώντας το από το στικ. Βγάζουμε και ακουμπάμε πάνω σε ταψάκι, που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.

Βάζουμε τα μήλα στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον. Λιώνουμε τις κουβερτούρες στον φούρνο μικροκυμμάτων ή σε μπεν μαρί και διακοσμούμε κατά βούληση. Μερικές προτάσεις είναι και οι εξής:

  • Βουτάμε το μήλο, μέχρι τη μέση στην σκούρα κουβερτούρα. Αυτό δημιουργεί μια ωραία τριχρωμία, με τα χρώματα του μήλου, της καραμέλας και της σοκολάτας, διαδοχικά.
  • Με ένα κουταλάκι, παίρνουμε την λευκή κουβερτούρα και περιχύνουμε κυκλικά το μήλο, κάνοντας γραμμές. Αυτή η εκδοχή, ταιριάζει πολύ με τα ξινόμηλα.
  • Προσοχή όμως, εάν θέλουμε να καλύψουμε τα μήλα μας με τρούφα, αυτό πρέπει να γίνει πριν κρυώσει το καραμελωμένο ζαχαρούχο. αφήνουμε τα μήλα για πέντε λεπτά, τα ξεκολλάμε από το χαρτί και τα ακουμπάμε κυλώντας τα πλαϊνά σε τρούφα που έχουμε απλώσει σε ένα πιάτο.

Οι επιλογές για διακόσμηση είναι ακόμα περισσότερες, αφού μπορούμε να παίξουμε με χρωματιστή τρούφα, καραμελάκια τύπου smarties, θρυματισμένα καρύδια, δημητριακά καλαμποκιού ή σοκολάτας, βρώσιμη χρυσόσκονη ή και με συνδυασμούς των παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, πριν καταναλώσουμε, βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα ή ώσπου η επικάλυψη να σταθεροποιηθεί. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε μήπως η καραμέλα σκληρύνει, αφού η σύσταση του dulce de leche είναι τέτοια που θα παραμείνει μαλακή.

Είναι υπέροχο κέρασμα για τα παιδιά, αλλά – ας μην κοροϊδευόμαστε – και για τους μεγάλους. Τρώγονται όπως τα κλασικά μήλα, αλλά επίσης είναι πολύ ωραία όταν κόβονται σε φέτες και μοιράζονται.